Klimaatfilm Meat the Truth met Frank Wassenberg en Luc Soete in Maas­tricht


29 oktober 2008

Op 12 november wordt in filmhuis ‘Lumière’ in Maastricht de Nederlandse klimaatfilm Meat the Truth vertoond, gemaakt door de Nicolaas G. Pierson Foundation (het wetenschappelijke bureau van de Partij voor de Dieren). De film laat het verband zien tussen de veehouderij en de klimaatverandering. Na de vertoning zal een panel met elkaar in discussie gaan over de film. Het panel bestaat uit Karen Soeters, directeur van het wetenschappelijk bureau van Partij voor de Dieren, Frank Wassenberg, Limburgs Statenlid van de Partij voor de Dieren en prof. dr. Luc Soete, directeur van het economische onderzoekscentrum UNU-MERIT en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Vragen of kritische opmerkingen vanuit het publiek zijn deze avond welkom.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat 18 procent van de broeikasgassen wordt uitgestoten door de veehouderij. Auto’s, trucks, treinen, boten en vliegtuigen, die vaak worden gezien als de belangrijkste veroorzakers van de opwarming van de aarde zijn verantwoordelijk voor ‘slechts’ 13 procent van de broeikasgasuitstoot.

Meat the Truth werd voor het eerst vertoond op dag dat Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nam voor An Inconvenient Truth, zíjn klimaatfilm. Gore plaatste met zijn film het probleem van de klimaatverandering wereldwijd op de politieke en maatschappelijke agenda, maar liet de rol van de veehouderij onbesproken. De Nicolaas G. Pierson Foundation besloot het publiek alsnog te informeren over de gevolgen van vleesconsumptie voor het klimaat. Die zijn dusdanig dat een vegetariër in een Hummer ‘beter’ is voor het milieu dan een vleeseter in een Toyota Prius.

De veehouderij zorgt voor massale uitstoot van drie belangrijke broeikasgassen: CO2, methaan en lachgas. Zo stoot een Nederlandse koe jaarlijks bijvoorbeeld net zoveel broeikasgas uit als een auto die 70.000 kilometer rijdt. Ook het feit dat regenwouden massaal worden gekapt voor de teelt van soja – een belangrijk ingrediënt van krachtvoer voor vee- draagt bij aan het broeikaseffect. De makers van Meat the Truth hebben in de film de relevante wetenschappelijke rapporten op dit terrein bijeengebracht en uiteengezet voor een breed publiek.

De documentaire wordt de komende periode op verschillende plekken in Nederland vertoond in
filmhuizen en bioscopen. Ook in het buitenland bestaat veel interesse voor Meat the Truth. Er is
een internationale versie gemaakt en er zijn premières gepland in o.a. Londen, New York,
Sydney, Brussel, Madrid, Beijing, Sao Paulo en Dresden.

De film begint om 19.30 en duurt tot 20.45 uur. Tot 21.30 uur vindt aansluitend een discussie met de panelleden plaats en is er gelegenheid voor het publiek tot het stellen van vragen.
De entree bedraagt 4 euro en u kunt vooraf kaarten reserveren via (043) – 3214080 of via de website www.lumiere.nl. Het adres van Lumière is Bogaardenstraat 40 b in Maastricht.

Meer informatie staat op de volgende websites: www.meatthetruth.nl of Nicolaas G. Pierson Foundation

Gerelateerd nieuws

L1: Platteland in uitvoering

Op maandag 27 oktober wordt op L1 het programma Platteland in uitvoering uitgezonden. Deze keer gaat het programma over de dr...

Lees verder

Begrotingsbehandeling 2009

Vrijdag 7 november vond de belangrijkste Statenvergadering van het jaar plaats, namelijk de begrotingsbehandeling. De partij ...

Lees verder