Iden­ti­fi­catie en Regi­stratie (I&R)


19 februari 2007

Pas als malafide fokkers en handelaren uit de anonimiteit gehaald worden, kunnen zij worden aangepakt. Dat kan alleen als er een algehele identificatie- en registratieplicht wordt ingevoerd. Identificatie betekent dat een kat door een uniek kenmerk herkenbaar is, terwijl registratie inhoudt dat gegevens van de kat ergens zijn opgeslagen, gekoppeld aan dit unieke kenmerk.

Identificatie kan geschieden door een chip ter grootte van een rijstkorrel, onder de huid van elke kat (in Nederland geboren of vanuit het buitenland ingevoerd) aan te brengen. Die chip bevat een unieke code die met een speciaal leesapparaat kan worden afgelezen. De gegevens van zowel de kat als de eigenaar worden opgeslagen in een datasysteem (registratie) en gekoppeld aan de unieke code. Op dit moment is slechts 5% van de totale kattenpopulatie geïdentificeerd en geregistreerd. Als een kat ziek is, kan op die manier makkelijk achterhaald worden uit welk nest het dier afkomstig is, wie de fokker is en wie de eigenaar.

De Partij voor de Dieren pleit voor de invoering van een algehele Identificatie en Registratieplicht (I&R) voor katten en honden. Of het nu gaat om fokken, verhandelen, erfelijke ziekten, erfelijke gebreken, mishandeling, gedumpte (zwerf)katten/honden of opsporing van vermiste katten/honden; aan de hand van registratie van iedere individuele kat/hond zijn problemen beter in kaart te brengen en te bestrijden.

Gerelateerd nieuws

Vrijwilligers gevraagd voor campagne

De Partij voor de Dieren Werkgroep Limburg zoekt mensen die willen helpen met het plakken van posters en het uitdelen van fly...

Lees verder

Maastricht moet je horen

Op 22 februari jl werd Frank Wassenberg geïnterviewd door maastrichtmoetjehoren.nl over het ontstaan en de standpunten v...

Lees verder