Houd uw kat binnen: afschot huis­katten blijft door PVV, CDA, VVD en FvD mogelijk in Limburg


18 december 2020

Limburgse katteneigenaren gaan bange kerstdagen tegemoet. Jagers mogen in deProvincie Limburg katten blijven afschieten als deze er ‘verwilderd’ uitzien. Dat staat zo opgeschreven in de Limburgse jachtverordening. Volstrekt onaanvaardbaar voor de Partij voor de Dieren, maar de coalitie denkt daar blijkbaar anders over. Alle katten lopen daardoor ook in 2021 het risico zomaar afgeschoten te worden.

De PvdD kwam nog met een motie om dit te voorkomen, ingediend door fractievoorzitter Pascale Plusquin. Maar de coalitiepartijen waren meedogenloos. “Afschot van huiskatten is volstrekt onbegrijpelijk. Voor ons en voor de hele Limburgse bevolking”, stelt Plusquin. “Er wordt niets gedaan om op een andere manier wilde katten in Limburg te beperken. Sterker nog: er is geeneens voorlichting over gegeven aan Limburgse jagers. Elke kat die er verwilderd uitziet, bijvoorbeeld een langharige of magere kat, kan afgeschoten worden. Zelfs als deze maar korte tijd losloopt.”

De huiskat is dus vogelvrij in Limburg. En dat blijft zo, ook in 2021. De PvdD-motie om afschot van katten te verbieden werd weggestemd. PVV, CDA, VVD, FvD en Lokaal Limburg vinden het volstrekt normaal dat een huisdier afgeschoten kan worden. Wilde de PVV als oppositiepartij nog wel eens aan de dierenbelangen denken; eenmaal op het pluche lijkt de PVV alle diervriendelijke standpunten te zijn vergeten. De PVV lijkt zodoende al helemaal gewend om te behoren tot de ‘elitaire, gevestigde orde’.

Pascale Plusquin: “Terwijl het bewezen is dat afschot voor de populatie van verwilderde katten niet effectief is. Het alternatieve TNR-systeem werkt veel beter, en het is nog diervriendelijker ook. Katten worden gevangen, gesteriliseerd en gechipt weer teruggeplaatst.” De Partij voor de Dieren diende ook voor dit systeem een motie in, waarop we deels een toezegging kregen van de deputé. De provincie Limburg gaat nu een TNR-project opzetten. Maar tegelijk blijft afschot dus mogelijk…

Ook in 2021 loopt elke Limburgse huiskat de kans afgeschoten te worden. De Partij voor de Dieren zal uiteraard niet rusten totdat dit verboden wordt. Het nieuwe jaar zal voor ons weer in het teken staan om Limburg beter te maken: voor dier, mens en natuur!!

Ben jij ook tegen afschot van katten? Of tegen de jacht in het algemeen? Sluit je dan aan bij het #groeiendverzet en #makeLimburgGreenAgain!!

Gerelateerd nieuws

Het is Paarse vrijdag!

Vandaag kleuren de scholen paars om solidariteit te tonen met mensen van alle genders en oriëntaties. Dit is ontzettend belan...

Lees verder

Nieuwsbrief Partij voor de Dieren Limburg - kersteditie 2020

Bij deze willen wij als werkgroep Limburg met jullie kort terugblikken op 2020. En uiteraard ook vooruitkijken naar het s...

Lees verder