Eerste succes PvdD Maas­tricht is binnen: waar­schu­wingsbord voor muur­ha­ge­dissen!!


7 januari 2021

En daar is ie dan! In samenwerking met natuurbeschermer Bert Kruyntjens en onze eigen Chandra Merx plaatst de Gemeente Maastricht eindelijk een waarschuwingsbord voor zonnende muurhagedissen. Op het Spoorpad werden deze unieke dieren tot voor kort platgereden door fietsers en brommerrijders. Tot nu!

Hier bij het Spoorpad, tussen het Frontenpark en de Noorderbrug, leeft een kleine kolonie muurhagedissen. Om warm te blijven, liggen ze vaak te zonnen op het betonnen Spoorpad. Fietsers en bromfietsrijders zorgden echter voor hachelijke situaties. Tijdens de afgelopen zomerse stadssafari van Partij voor de Dieren Maastricht vonden we nog een aangereden exemplaar.

Toenmalig gids Bert Kruyntjens herinnert zich dat maar al te goed. Kruyntjens: "Tijdens deze excursie voor de Partij voor de Dieren in augustus vorig jaar vond ik een dood exemplaar. En wat mij betreft is elke dode muurhagedis er eentje te veel”, zegt Kruyntjens. En zo is het maar net! Daarom zetten Bert en onze Chandra zich bij de gemeente hard in om de hagedissen te beschermen. Een simpel verkeersbord zou al voldoende zijn.

Nu heeft de gemeente Maastricht het Spoorpad tot voetgangersgebied verklaard. Het bord werd deze week samen met wethouder Krabbendam onthuld. Wij hopen dat de kolonie muurhagedissen daarmee in stand blijft!

Hou jij ook van natuur in de stad? En wil jij meer biodiversiteit in Maastricht? Sluit je dan aan bij het #groeiendverzet en #MakeMestreechGreenagain!!

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief Partij voor de Dieren Limburg - kersteditie 2020

Bij deze willen wij als werkgroep Limburg met jullie kort terugblikken op 2020. En uiteraard ook vooruitkijken naar het s...

Lees verder

Weg vrij voor een krimp van de luchtvaart

Deze week besloot de Tweede Kamer om de Luchtvaartnota van het kabinet controversieel te verklaren. Daarmee krijgt de kie...

Lees verder