Doe mee met de Actie "Het galgenmaal voor de wilde zwijnen!" op zondag 14 oktober 2007.


14 oktober 2007

Op 15 oktober begint in Nederland de jacht op in het wild levende dieren. Ook Limburg is een provincie waar helaas traditiegetrouw veel wordt gejaagd. Recent heeft de pers veel aandacht besteed aan de jacht op het wilde zwijn in Limburg.

De Faunabescherming organiseert daarom een dag eerder, op zondag 14 oktober, een actie tegen de jacht op wilde zwijnen. De Partij voor de Dieren in Limburg steunt die actie, die om 11.00 uur begint bij Bezoekerscentrum De Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch.

In augustus is er alarm geslagen over het groot aantal zwijnen in Limburg. Onlangs werd door Dagblad de Limburger onthuld dat er gefokte wilde zwijnen door jagers zijn losgelaten in de natuur. Genetisch onderzoek heeft laten zien dat 'nieuwe' wilde zwijnen Limburg bevolken en dus niet afstammen van de in Limburg oorspronkelijke populatie wilde zwijnen van het Meinweggebied.

Op die manier creëren de hobbyjagers eerst een probleem, om daarna de oplossing voor de stellen: afschieten! Partij voor de Dieren-Statenlid Frank Wassenberg heeft de provincie gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek in te laten stellen naar het loslaten van de wilde zwijnen.

In Nederland is afgesproken dat er - buiten de Veluwe en Nationaal Park De Meinweg bij Herkenbosch - geen wilde zwijnen mogen voorkomen. Dat heten dan nuloptiegebieden.
Echter er blijken door ‘uitgekiend jachtbeheer’steeds meer wilde zwijnen in deze gebieden voor te komen in plaats van minder.

Een en ander heeft vorige maand uitgebreid persaandacht gekregen en daar zijn we reuze blij mee!

De feiten laten opnieuw zien dat hobbyjagers niet aan wildbeheer doen, maar dat zij er plezier aan beleven om dieren te doden. Ze hebben geen enkel belang bij nuloptiegebieden. Er moet ieder jaar wat te schieten zijn, het liefst zo veel mogelijk. En als er onvoldoende zwijnen om overlast te veroorzaken? Dan worden er gewoon extra zwijnen losgelaten in nuloptiegebieden!

Stichting Faunabescherming heeft het initiatief genomen om in actie te komen tegen de jacht op wilde zwijnen en organiseert een galgenmaal voor de zwijnen. De Partij voor de Dieren afdeling Limburg ondersteunt die actie van harte en werkt er graag aan mee. Op die manier proberen we zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor de zinloze jacht op wilde zwijnen en de malafide praktijken die jagers toepassen om zo veel mogelijk 'schadelijke' dieren te fokken en los te laten, om ze vervolgens af te schieten.

Hoe en waar?
We verzamelen ons om 11.00 uur bij het Bezoekerscentrum De Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch, tel.: (0475) – 528500. Vandaar vertrekken we als een rouwstoet richting de aldaar gelegen jachthut. Daar zal het galgenmaal met plechtige handelingen worden gezegend door ‘priester’ Harry Voss. Dit laatste verwijst naar de Hubertusmissen, waarin de jagers hulp van hogerhand inroepen om de jachtpartijen succesvol te laten verlopen.

Frank Wassenberg zal als Statenlid van de Partij voor de Dieren meedoen aan de actie. Naast de Partij voor de Dieren steunen ook GroenLinks en de SP de actie van de Faunabescherming.

Waarom zou je mee doen?
Omdat het van groot belang is de (politieke) druk op te voeren. Jagers proberen immers weer de drukjacht wettelijk vrij te krijgen, een wrede vorm van jacht waar veel dieren worden aangeschoten en verontrust. Bij de actie zijn journalisten van krant en T.V. aanwezig.

Het is van groot belang dat we in grote getallen aanwezig zijn, ons laten zien en horen! Trek alles uit de kast, neem al het materiaal mee waarmee we ons als Partij voor de Dieren goed en positief kunnen profileren!

Stop de hobbyjagers die geen middel onbeproefd laten om de wilde zwijnen af te schieten en doe mee!Frank Wassenberg
Provinciale Statenlid Partij voor de Dieren

Monique Cortel
Voorzitter werkgroep Partij voor de Dieren

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme brengt werkbezoek aan rechtbank Maastricht tijdens zitting wegens roofvogel- en dassenvervolging

Den Haag, 25 september 2007- Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Tweede kamer, zal op woens...

Lees verder

Protest Actie tegen de jacht op zwijnen in Nationaal Park De Meinweg

Nationaal park de Meinweg was zondag 14 oktober het decor van een opmerkelijke stoet. Vier in het zwart geklede mannen droege...

Lees verder