Bleker gaat gans­trekken verbieden in Wet dieren


17 mei 2011

De Limburgse werkgroep van de Partij voor de Dieren is blij met het voornemen van Staatssecretaris Bleker om het ganstrekken in het Limburgse plaatsje Grevenbicht te verbieden. Bleker is van plan om het doden van dieren voor vermaak te verbieden in de Wet dieren.

In Grevenbicht (gemeente Sittard-Geleen) wordt elk jaar met carnaval een gans gedood om het dier vervolgens in een ruiterspektakel te onthoofden. Tegen dit barbaarse en gruwelijke ritueel bestaat veel verzet. De Partij voor de Dieren heeft in de afgelopen jaren campagne gevoerd om ganstrekken te verbieden. Recentelijk keerde de beroepsvereniging voor dierenartsen zich tegen de betrokkenheid van een dierenarts bij het doden van een gans voor dit carnavalsspektakel. De Tweede kamerfractie van de Partij voor de Dieren stelde vragen aan staatssecretaris Bleker.

Frank Wassenberg, die de kwestie namens de Partij voor de Dieren aankaartte, reageert opgetogen: “Goed dat het ganstrekken wordt verboden. Het onthoofden van een gans in een bloederig volksspektakel is natuurlijk niet meer van deze tijd. Dat vindt de Partij voor de Dieren, maar dat vindt ook de beroepsvereniging van dierenartsen en een groot deel van de bevolking. En ook de staatssecretaris vindt dit. Gelukkig wordt hier nu een einde aan gemaakt; de middeleeuwen zijn nu echt afgelopen!”

Op 19 mei publiceerde Trouw een opinie-artikel over ganstrekken (zie [hierlink]). Een dag later, op 20 mei, verscheen een uitgebreider artikel in Dagblad de Limburger (zie [hierlink]).

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren doet aangifte tegen ganstrekken

De Partij voor de Dieren zal heeft aangifte gedaan bij de Algemene Inspectiedienst (A.I.D.) tegen het ganstrekken. Bij die ...

Lees verder

Bouw waterkrachtcentrale Borgharen gaat niet door vanwege vissterfte

De Partij voor de Dieren in Limburg is heel blij met het besluit van de rechtbank Maastricht die op 13 juli 2011 de vergunn...

Lees verder